Pracownia kulinarna
W pracowni kulinarnej realizowany jest trening kulinarny, w ramach którego kluczową kwestią jest nabywanie, podtrzymanie oraz rozwój kompetencji niezbędnych w codziennej egzystencji - przygotowanie potraw. Działania uczą zasad higieny w kontakcie z żywnością, prawidłowego ułożenia sztućców stosownie do danego posiłku. Uczestnicy w toku zajęć nabywają umiejętności racjonalnego odżywiania się i podstawowych zasad spożywania posiłków oraz kształtują zdolności estetycznego przygotowywania dań.
Zajęcia kulinarne stanowią długofalowy proces doskonalenia własnych kompetencji i czynności dnia codziennego w różnych przestrzeniach społecznych.
W czasie zajęć kulinarnych uczestnicy tworzą różnorodne dania począwszy od dań słonych po słodkie oraz szykują kawę i herbatę na codzienne wspólne spotkanie integracyjne.
Udział w przedstawionych formach aktywności sprawia wiele radości i satysfakcji uczestnikom. W efekcie uczą się współdziałać, kreować pozytywne relacje społeczne. Wzmacniają własny obraz siebie, wyrabiając jednocześnie cierpliwość, wytrwałość a zwłaszcza zaradność życiową niezwykle istotną w funkcjonowaniu społecznym. Powyższe działania kształcą nawyk samodzielnego przygotowania posiłku oraz postępowania umożliwiającego zaspokojenie najważniejszych potrzeb życiowych.
Nieodłącznym elementem zajęć kulinarnych jest również planowanie domowego budżetu oraz konkretnej listy zakupów. W skutek tego asystent osoby niepełnosprawnej w ramach zajęć prowadzi trening budżetowy. Podczas zajęć uczestnicy nabywają umiejętności dokonywania zakupów, oszczędzania, a także dokonywania poszczególnych opłat.